کوچینگ چیست؟ (قسمت اول)

کوچینگ چیست؟

کوچینگ چیست؟ (قسمت اول)

[gap]

کوچینگ (coaching) از کلمه کوچ (coach) با تلفظ کُچ، به معنی مربی گرفته شده است. این عبارت بیشتر در ورزش مصطلح است و اگر به ورزشکاران حرفه‌ای نگاه کنید می‌بینید که همه آن‌ها یک مربی دارند. کسی که عملکرد آن‌ها را زیر نظر داشته، راهنمایی‌های تخصصی می‌کند و در کنار ورزشکار است تا او به خواسته خودش که قهرمانی است، برسد.

[gap]

با وجود تلاش برخی افراد و گروه‌ها برای معادل‌سازی کلمه کوچ و کوچینگ، به دلیل عدم مقبولیت و همچنین هماهنگ نبودن همه افرادی که از این عبارات استفاده می‌کنند، همچنان در سطح جامعه کلمات اصلی آن به‌کار گرفته شده و نزدیک‌ترین معادل فارسی آن همان مربی و مربی‌گری می‌باشد. البته این فرآیند مربی گری در ورزش دقیقاً در کوچینگ اجرا نمی‌شود. در کوچینگ، دقیقاً به افراد به‌طور مستقیم گفته نمی‌شود که چه کار باید بکنند، چه تصمیماتی بگیرند و آن‌ها را چطور به اجرا بگذراند. برای این مراحل ابزارهایی وجود دارد که کوچ (مربی) به فراخور مشتری خود می‌تواند از آن‌ها استفاده کند.

[gap]

کوچ‌ها، توسط افراد یا سازمان‌ها استخدام می‌شوند که کار خاصی را انجام دهند. این کار می‌تواند بهبود فردی یا سازمانی، افزایش عملکرد، کمک به هماهنگی بیشتر در سازمان‌ها، پیداکردن رسالت فردی، افزایش درآمد، بهبود روابط شخصی، پیدا کردن شغل مناسب، داشتن اندام و تغذیه سالم و…. باشد. به طور خلاصه می‌توان این چنین تعریف کرد که فرد، یک مربی خصوصی برای رسیدن به هدفش استخدام می‌کند.

[gap]

ممکن است بپرسید کوچ‌ها چگونه تخصص خود را گرفته‌اند؟ یا تحصیلات این افراد چیست؟
بیشتر کوچ‌های دنیا علم کوچینگ را در آکادمی‌های خصوصی فرامی‌گیرند. این مهارت هنوز تبدیل به رشته دانشگاهی نشده ‌(البته تا جایی که من اطلاع دارم!) اما دانشگاه‌ها هم از این مهارت استقبال کرده و هم برای کارمندان و هم برای دانشجوهای خود از آن بهره فراوانی می‌برند. یکی از مهمترین مرجع‌های جهانی برای کوچینگ، فدراسیون بین‌المللی کوچینگ یا ICF است. یک سازمان خصوصی است که محل آن در آمریکا بوده و برای منظم شدن آموزش‌ها و نظارت بر کوچ‌های دنیا، استانداردی را به وجود آورده و در واقع معتبرترین مرجع برای تمام کوچ‌های دنیا شناخته می‌شود.

[gap]

آکادمی‌های خصوصی که تمایل دارند مهارت کوچینگ را به افراد آموزش دهند، برای ایجاد اعتبار بیشتر و همچنین داشتن استاندارد جهانی سعی می‌کنند آکادمی خود را طبق اصول و موازین فدراسیون بین‌المللی کوچینگ هماهنگ کنند تا بتوانند تأییدیه از این فدراسیون را، هم برای آموزش و هم برای صدور مدرک داشته باشند. در ایران نیز تنها آکادمی مورد تأیید فدراسیون بین‌المللی تا لحظه نگارش این مقاله، آکادمی فارسی کوچینگ (FCA) است که در انگلستان ثبت شده و مؤسس آن آقای تیمور میری است.

[gap]

اما دقیقا کوچینگ چیست؟

به نظرم کوچینگ ترکیبی از سه علم و رشته تخصصی است: ورزش، روانشناسی و فلسفه. از دنیای ورزش همراه بودن با فرد تا حصول نتیجه، از روانشناسی تغییر باورها و پی بردن به ارزش‌های عمیق فرد، و از فلسفه کلی‌نگری و پرسیدن سؤالات قدرتمند برای کشف لایه‌های عمیق درونی بهره گرفته است.

[gap]

کوچینگ، مربی‌گری

[gap]

خوب است با چند ابزار مهم کوچینگ به طور مختصر آشنا شویم:

شنیدن: یکی از مهمترین و کلیدی‌ترین مهارت‌های کوچینگ است. فقط زمانی که در آکادمی کوچینگ تحصیل کردم متوجه شدم که تا بحال درست نمی‌شنیده‌ام! همه ما در موقعیت‌هایی بوده‌ایم که طرف مقابل‌مان متوجه منظورمان نشده و مجبور می‌شویم از راه‌های متفاوتی منظور خود را به او برسانیم. در روانشناسی و مشاوره، گاهی افراد به مطب مراجعه می‌کنند تا شنیده شوند و اگر شما از کسانی نیستید که برای کسی درد و دل کنید حتماً تجربه این را داشته‌اید که کسی نزد شما آمده و دوست دارد با شما صحبت کند و در نهایت بگوید که: سبک شدم! همه ما دوست داریم توسط کسانی که دوستشان داریم شنیده شویم.

[gap]

پرسیدن: آنتونی رابینز می‌گوید: کیفیت زندگی شما بستگی به کیفیت سوال‌هایی دارد که از خود می‌پرسید. یکی دیگر از ابزارهای کوچینگ پرسیدن سؤال است و هرچه سؤال قدرتمندتر باشد، جلسه کوچینگ ارزش بیشتری پیدا می‌کند. تمام پیشرفت بشر در سایه پرسیدن سؤالات خوب به دست آمده است. فقط فردی که بجای پرسیدن: چرا نمی‌توانیم مثل پرندگان پرواز کنیم؟ پرسیده است: چگونه می‌توانیم ما هم در آسمان باشیم؟ می‌تواند راه‌هایی برای تسخیر آسمان بیابد.

آیا تا بحال با سؤال عمیقی روبرو شده‌اید که برای پاسخ دادن آن به ساعت‌ها و گاهی روزها فکرکردن نیاز داشته باشید؟ مطمئن باشید در کوچینگ بارها با این موقعیت روبرو می‌شوید!

[gap]

بازخورد یا فیدبک: سومین ابزاری که نه تنها در کوچینگ بلکه برای همه ما در زندگی واجب است، دادن بازخورد است. تابحال کسی از شما پرسیده که: منظورتان این است؟ و شما با گفتن یک جواب خیر کوتاه، می‌توانید منظور دقیق خود را بیان کنید. یا برعکس، خودتان فکر می‌کردید که متوجه حرف‌های طرف مقابل شده‌اید و با بازگو کردن آن متوجه می‌شوید که آنچنان که در ذهن‌تان می‌گذشت درست منظور طرف را درک نکرده‌اید.

یک نوع دیگر بازخورد نگاهی کلی‌تر است. گاهی دوستی ما را در طول یک یا چند سال فعالیت بررسی می‌کند و به ما بازخوردی می‌دهد که برای ما تازه بوده و در فکر می‌رویم. البته بدیهی است که در اینجا صحبت از بازخورهای با قضاوت نیست، صحبت‌هایی خارج از قضاوت و برخورد شخصی می‌توانند راهگشای ما باشند.

[gap]

تا اینجا با کلیاتی آشنا شدیم که کوچینگ چیست؟ و سه تا از ابزارهایی که در آن استفاده می‌شود را نیز بررسی کردیم.
در مقاله‌های بعدی در سایت یک مربی به تاریخچه، منابع، کاربرد، و اینکه چگونه کوچینگ می‌تواند به من کمک کند؟ خواهیم پرداخت. اگر سوالی در زمینه کوچینگ دارید در قسمت نظرات بیان کنید تا در مقاله‌های آینده آن را کامل توضیح دهیم.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

گفتگو در واتساپ
1
به کمک نیاز دارید؟
سلام 👋
چطور می‌تونم کمکتون کنم؟